Mitt bygge av en 2x25W förstärkare i låda från highcap.se

Nu har jag byggt en uppdaterad version av min lilla förstärkare i en aluminium-låda från highcap.se, som bygger på samma krets som användes i den populära T-AMP. Själva kretsen är en TA2021B som följer med när man köper ett kit från 41hz.com. (Det finns ett till inlägg med en nyare variant av förstärkaren här).

Själva kretskortet är 25x50mm vilket gör att förstärkaren får plats i extremt små lådor. Jag valde denna låda från highcap.se. Men även den här lådan går att använda -och då är det enklare att få plats med alla anslutningar.

Den här lilla förstärkaren klarar med rätt ström-källa att spela stora golvhögtalare!

Lådan

Jag driver min förstärkare med en gammal adapter från en laptop. Kabeln har jag klippt av och satt en XT-60-kontakt på. Detta gör att jag kan sätta på en LiPo-acc om jag skulle vilja.

Detta behövs till bygget:

 • En förstärkare, jag valde AMP32 från 41hz.com. Obs tänk på att denna byggsats är med ytmonterade komponenter. För mindre vana löd-nissar och löd-nissor rekommenderas en byggsats med hålmonterade komponenter.
 • En låda. Dessa brukar vara ganska dyra, men egentligen går vad som helst bra. Jag highcaps lilla borstade aluminiumlåda.
 • En potentiometer till volym-kontrollen, elfa art nr 64-125-14 eller highcap art nr 01378. Tänk på att potentiometern ska vara logaritmisk.
 • En volym-ratt, jag valde elfa 38-129-55 eller highcap 01379. Det är en bra ratt, med försänkningen så att genomföringen i panelen inte syns.
 • 4mm chassikontakter för banankontakt till högtalarna, jag valde dessa från highcap.se.
 • Panelhållare för lysdiod, även denna från highcap.se
 • Vippströmställare för ON/OFF, från highcap.se
 • 3,5mm phono hona för chassimontage, hade jag liggande
 • DC hona för chassimontage, hade jag också liggande
 • Självhäftande gummifötter 3M, hade jag liggande

Man kan självklart använda andra komponenter, eller skippa några. Volymkontroll behövs egentligen inte, men den fungerar som filter på ingången. Utan den så knastrar det avsevärt mer om man kopplar till/ifrån sin ljudkälla med förstärkaren påslagen.

2 reaktion på “Mitt bygge av en 2x25W förstärkare i låda från highcap.se

 1. Om förstärkaren ska användas till hörlursutgången på en mobil så kan man prova att koppla ett motstånd (per kanal) på 330 ohm mellan ingång och jord. Då kommer det nog att knastra mindre när man kopplar i och ur. Kanske 100 ohm fungerar bättre. Testa!

 2. Hej.
  jag håller på med ett projekt arbete där jag ska göra en förstärkare.
  Såg din och tyckte den var mycket häftig!
  Dock undrar jag hur pass mycket du lödde, och även vilket total pris det blev för lådan!
  Mvh/ Jacob

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>