Tele2 fakturerar mig för data jag inte använt och ett bestridande nekas med en sannolikhet på 99%

När jag i december åkte till Thailand visste jag att jag skulle stänga av data på min mobil eftersom det annars kostar hutlöst mycket pengar för den förbrukade data-trafiken (det skulle inte behöva vara så dyrt egentligen).

Jag mellanlandade i Istanbul och det första jag gjorde efter jag klev av planet var att stänga av möjligheten att använda data i min HTC Desire (sen sms:ade jag mamma och sa att allt var bra).

När jag 12 timmar senare kom ut ur flygplatsen i Bangkok så köpte jag ett kontant-kort som jag stoppade i min Desire och satte SIM-kortet (mitt svenska Tele2) i min gamla trotjänare tillika min reserv-telefon en Sony Ericsson K750i.

Min Sony Ericsson (SE) kan inte ladda ner data utan en giltig data-profil. Antingen matar man in den profilen manuellt och anger saker som proxy-adress och lösenord eller så kan nät-operatören skicka ut den automatiskt till telefonen (så är det på nya telefoner). Jag hade helt enkelt tagit bort alla data-profiler så att telefonen inte skulle kunna ladda ner någon data.

Den andra dagen i Thailand såg jag dessvärre ändå ikonen för internet i displayen och ringde då direkt till Tele2 för att stänga av data på mitt abonnemang -bara för att försäkra mig om att inte förbruka någon data. Men det var för sent…

Det gjorde den ändå.

132 gånger försökte min SE ladda ner dataprofilen (eller någonting annat) och dessa uppkopplingsförsök ledde till en datamängd på 6,497 MB. Med en kostnad på 90 kr/MB så blev det 643 kr +moms.

När jag fick räkningen till min internet-bank ringde jag upp Tele2 direkt och frågade om det var rätt och fick beskedet att det var det och att det enda man då kunde göra var att skriftligen lämna in en utredningsanmälan. Hon på kundtjänst meddelade mig samtidigt att de (Tele2) avslog 99% av dessa inkomna bestridningar.

Tack för kaffet Tele2.

Och tack för kaffet DTAC (den thailändska operatören) som räknade uppkopplingsförsök som datatrafik.

 

2 reaktion på “Tele2 fakturerar mig för data jag inte använt och ett bestridande nekas med en sannolikhet på 99%

  1. Hej Lellky,

    Jättetråkigt att se att du blivit debiterad för datatrafik i utlandet. Det stämmer att du har möjlighet att bestrida fakturan, dock godkänns bara bestridan om utredningen visar att trafiken inte har gjorts. I detta fall verkar det som att både datum och tidpunkt för uppkopplingstillfällena har noterats och debiterats av den Thailändska operatören. Du kan läsa mer om datatrafik i utlandet här: http://www.tele2.se/kundservice/datatrafik-i-utlandet.html.

    Mejla mig gärna om du har några frågor eller funderingar.

    Med vänliga hälsningar

    Cecilia Uhr, Tele2

    [email protected]

    • Hej!

      Först och främst måste jag bara få berömma till två saker;

      1. Att ni omvärldsbevakar, och
      2. Att ni faktiskt svarar på ett blogginlägg

      När det gäller det aktuella fallet då min telefon uppenbarligen har gjort saker utan min tillåtelse (dumma telefon) så tycker jag ändå att man inte ska bli debiterad för uppkopplingsförsök. Vidare tycker jag att:

      1. 90kr per MB liksom på något sätt 2012 är ocker. Ett fantasi-pris. Varför skulle data vara dyrare i Thailand än i Sverige. Se gärna länken i inlägget ovan.
      2. Ni skulle stänga av data helt vid onormalt användande så man slipper få sig en chock.

      Något som också var väldigt konstigt var att jag fick ett SMS som sa (och jag citerar ordagrant): ”Hej! 80 % av den data i utlandet som ingår i ditt maxtak denna månad är förbrukad. Vill du fortsätta, skicka SMS med texten MERSURF till 251. Mvh Tele2″. Detta kan ju tolkas som att data stängs av efter detta, vilket det inte gjorde.

      Förklara gärna vad som är ett maxtak och hur jag kan sätta det till 0.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>